marți, 7 aprilie 2009

IBM vs Sun la final ?

Tocmai am citit astazi ca board-ul firmei Sun a rejectat oferta IBM de preluare pentru cca 7 miliarde USD, si ca urmare IBM ar fi renuntat sa mai achizitioneze firma Sun.

Suma, desi este foarte mare si asa, reprezinta cam dublul valorii de piata actuale a lui Sun. Si cum alti petitori nu se anunta pentru preluarea Sun, aceasta s-ar putea gasi in curand intr-o pozitie destul de delicata.

Dar nu aspectele comerciale mi-au dat de gandit, ci viitorul tehnologiilor dezvoltate de Sun pe parcursul anilor. Oare ce se va intimpla cu Java? Cu milioanele de programatori care se bazeaza pe platforma Java pentru a scrie noi aplicatii? Sau pentru a le intretine pe cele existente?

Ar putea fi doua variante: fie Sun vinde drepturile de autor pentru Java catre alta firma (oare de ce nu chiar IBM, care cu al lui Eclipse este un competitor pentru Netbeans), fie le pune la dispozitia comunitatii dupa principiul Open Source.

Asteptam cu interes evolutia viitoare. In mod cert insa, nici Sun si nici Java nu au de cistigat pe termen lung, iar adevaratii cistigatori s-ar putea numi IBM si MIcrosoft.NET.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu